PRAVILA PREDNOSTI PROLASKA

kite row

Na plaži – Osoba koja ulazi u more sa zmajem ima prednost prolaska pred osobom koja se približava plaži: vjetar je u većini slučajeva više nestabilniji iznad kopna nego iznad mora, tako da je osoba koja upravlja zmajem na plaži u većoj opasnosti i zbog toga ima prioritet.

Starboard (desna strana) – Kada se mimoilaze dvije osobe koje upravljaju zmajem, osoba koja je starboard (desna strana – desna noga/desna ruka vodi u smjeru u kojem se kreće) ima pravo prolaska. Osoba koja je port side (lijeva strana – lijeva noga/lijeva ruka vodi u smjeru kojim se kreće) mora promjeniti svoj kurs; u većini slučajeva osoba koja je starboard zadržava svoj kurs prema vjetru(upwind) te je druga osoba(port side) mora propustiti i proći niz vjetar.

Visina zmaja – Osoba koja ide u vjetar (bliža je smjeru iz kojeg vjetar dolazi) mora podići zmaja više u zrak da bi se izbjeglo križanje linija vlastitog zmaja sa linijama ili sa zmajem kojim upravlja osoba koja se nalazi niz vjetar. Slično tome, osoba koja se nalazi niz vjetar mora spustiti svog zmaja niže. Ovo se primjenjuje bez obzira jesu li su osobe na istom ili suprotnom kursu.

Skok – Osoba prilikom skoka mora imati čistu sigurnosnu zonu od minimalno 50 metara niz vjetar i od minimalno 30 metara u vjetar, te ispred ili iza sebe od 50 metara, jer se prilikom skoka linije mogu zaplesti sa zmajem ili linijama zmaja kojim druga osoba upravlja.

Udaljenost od obale – Osobe koje upravljaju zmajem ne bi se trebale voziti u blizini plaže, kao ni u blizini kupača, već na sigurnoj udaljenosti od obale.

SIGURNOSNE ZONE:

kite zone

– Crvena zona: Zabranjena zona za kiteboarding. Ova zona je namjenjena isključivo za kupače, a također je zabranjeno spuštanje i dizanje zmajeva unutar Crvene zone.

– Žuta Zona: Namjenjena isključivo za školu kiteboardinga.

Izvan ovih zona kiteboarding je dopušten.